perjantai 4. lokakuuta 2013

Opastinlyhtyjä


Viime viikolla löysin tori.fi palvelun kautta vallan täydelliset pihalyhdyt asemalle.Myyjän mukaan ne ovat aiemmin  toimineet VR:n vaihdeopastinlyhtyinä. Lyhdyissä olevien symbolien merkitys  jäi kuitenkin hämärän peittoon, joten kiitollisena kuulisin jos joku teistä voisi valottaa asiaa enemmän.
7 kommenttia:

 1. Ovatpa mielenkiintoiset ja hauskat! Ihan samoissa postausajatuksissa minäkin, kun meinasin kohta laittaa kuvat hommaamistani junanlähettäjänlyhdyistä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, täytyykin käydä tutustumassa teidän junanlähettäjänlyhtyihin!

   Poista
 2. Kyseiset lyhdyt ovat vaihdelyhtyjä 1920-luvulta. Alunperin lyhdyissä on ollut öljylamppu, myöhemmin sähkövalo. Lyhtyjä käytettiin ratapihoilla ilmaisemaan kyseisen vaihteen asento. Eli nuoli tarkoittaa että kyseinen vaihde on käännetty nuolen osoittamaan suuntaan. Ympyrä tarkoittaa että vaihde täytyy kääntää ennenkuin sen läpi voi ajaa. Lyhdyn ollessa poikittaisessa asennossa vaihde on käännettynä ns. "suorille" eli vaihde ei ole käännettynä.

  Muutamilla ratapihoilla lyhtyjä on vielä käytössä mutta poistunevat pikapuoliin. Nykyisin vaihteiden yhteydessä käytetään pelkkiä levyjä osoittamaan vaihteen asento: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Railway_turnout_-_Oulu_Finland.jpg

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulle erityisen suuret kiitokset!!! Uuden tiedon valossa olen entistäkin iloisempi löydöstäni ja siirsin lyhdyt sisälle syyssateilta suojaan.

   Poista
 3. Mitä, täälläkin rautatielyhtyjä :O
  Voikukkapellon blogissakin oli, tosin eivät olleet ilmeisesti kotimaista alkuperää.
  Hienot lyhdyt olet kyllä löytänyt!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja olihan Voikukkapellon bloggaajakin kirjoittanut tänne, olen näemmä vielä ihan aamuhorroksessa -.-

   Poista