maanantai 20. toukokuuta 2013

Luston rautatieasemavin tänään ihastelemassa Punkaharjulla sijaitsevaa Luston asemaa. Vuonna 1908 valmistunut asema on Bruno Granholmin suunnittelema.  


Jussi Iltanen kuvaa Radan varrella kirjassaan aseman olevan selkein esimerkki vuonna 1906 tienoilla Granholmin piirustuksista tapahtuneesta muutoksesta.  Aseman yksityiskohdat ovat aiempaa enemmän jugendtyylisiä, mutta kokonaisuus ilmentää kansallisromantiikkaa.


Punkaharju oli tunnettu matkailukohde ja asemalla vierailivat etenkin turistit paikallisen väestön sijaan.  Henkilöautoilun lisääntyessä turistiliikenne väheni ja  asema muuttui miehittämättömäksi vuonna 1969. Koko liikennepaikka lakkautettiin henkilöliikenteen pysähdysten loputtua vuonna 1989.  


Openmetsä-palvelu puolestaan kertoo, että Luston aseman nimi on aiemmin ollut Punkaharjun rautatieasema, mutta Metsämuseo Luston avautuessa vuonna 1994 aseman nimi muutettiin ja Punkasalmen asema nimettiin Punkaharjun asemaksi. Metsämuseon avauduttua myös henkilöjunat alkoivat jälleen pysähtyä asemalla.


Sisätiloissa on korkea III luokan odotussali.
Aseman vieressä oleva kaunis huvimaja on vuodelta 1928.

Huvimajan vierestä avautuu radansuuntainen lehmuskuja.


pihapiirin maakellari


Varsinaisen rautatietoiminnan päätyttyä asema on toiminut ja tulee tänäkin kesänä toimimaan näyttelytilana. Asema kuuluu Punkaharjun kulttuurimaisemaan, joka on valtakunnallisesti merkittävä kulttuurihistoriallinen ympäristö.


5 kommenttia:

 1. Komea se on tämäkin. Upeat ovet, varsinkin sisältä katsottuna.

  VastaaPoista
 2. Ystäväni on kesätöissä Lustolla ja majoittuu muiden kesätyöntekijöiden kanssa tuolla asemalla. Ilmeisesti siellä on siis jotain asuintiloja myöskin.

  VastaaPoista
 3. Hyvänen aika, miten se on upea. Tuonnehan täytyy tehdä kesäretki.

  VastaaPoista
 4. Asema on kyllä todella upea ja muutenkin koko seutu on mielestäni yksi Suomen kauneimpia kokonaisuuksia.

  VastaaPoista
 5. Kesällä 2017 asemalla on kuvanveistäjä Miina Äkkijyrkän "Lehmä" näyttely ja radanpuoleisella pihalla myös peltilehmä "Porin vasikka".

  VastaaPoista