lauantai 6. huhtikuuta 2013

Grand Central Terminal, New York


New Yorkin asemabongauskohteista viimeisimpänä esittelyssä on maailman kauneimmaksi asemaksi usein kuvattu Grand Central Terminal. 


Manhattanin Midtownissa sijaitsevan  aseman ovet avattiin yleisölle 100 vuotta sitten, helmikuun 2. päivä vuonna 1913. 
  

Aseman pääsisäänkäyntiä koristavat Jules-Alexis Coutanin veistämät Merkurius, Herkules ja Minerva. 


Aseman läpi kulkee yli 700 000 kävijää päivittäin. Asema on myös listattu maailman kuudenneksi suosituimmaksi  turistinähtävyydeksi yli 21miljoonalla vuosittaisella vierailijallaan.


Pääsali on suorastaan majesteetillinen ja sen juhlavaa tunnelmaa korostavat holvikaaret, valtavat kattokruunut sekä kummassakin päässä kolme 23 metriä korkeaa kaari-ikkunaa. Suuri Amerikan-lippu ripustettiin saliin muutama päivä syyskuun 11. päivä iskujen jälkeen. Salin suuret marmoriportaat jäljittelevät Pariisin vanhan oopperan pääportaita, sointuen kauniisti salin veistokselliseen ilmeeseen.


Salin keskellä on informaatiopiste, jonka nelisivuisen messinkikellon on sanottu olevan aseman tunnistettavin symboli. 


Aseman on myös täynnä uskomattoman hienoja detaljeja, joista yhtenä esimerkkinä satumaisen kauniit lipunmyyntiluukut.


Pääsalin vieressä on entinen odotushuone, Vanderbilt Hall, jossa nykyään järjestetään erilaisia tapahtumia ja näyttelyitä. Maaliskuussa esillä oli chigacolaisen Nick Caven taidenäyttely, joka oli osa aseman 100-vuotissyntymäpäivien juhlatapahtumia.


Juna- ja metrolaiturit sijaitsevat alemmissa kerroksissa. Asemalla on 44 laituria, jonka perusteella sen on katsottu olevan suurin asema koko maailmassa. 
 

Lauantai-iltana  tarjolla oli myös uskomattomia Breakdance-esityksiäja metrossa tunnelmallista jazz musiikkia.


Näkemiin, New York.
5 kommenttia:

 1. Kaunis se kyllä on, mutta että kaunein koko maailmassa... Siitä en ole ihan varma, kun on tämä ja moni muu upea näkemättä. Ehkä ainakin mahtavin. Kaunis on viimeisen kuvan Crysler Buildingkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin sanottu, moni muu asema on tosiaan edelleen näkemättä. Minulle Grand Central oli kyllä tähän astisen asemabongauskokemusten kärkipäässä, joskin kauneushan on kai aika subjektiivinen sekä tilannesidonnainen kokemus :)

   Poista
 2. Hieno on. Mutta kaunis on kyllä se sana, jolla minä Varpasen asemaakin kuvailisin!

  VastaaPoista