torstai 27. joulukuuta 2012

Vuosi Varpasen asemalla


Vuosi 2012 oli varsin tapahtumarikas Varpasen asemalla ja näin vuoden päätteeksi päätimme pysähtyä hetkeksi tuumailemaan mitä vuoden aikana on tullut tehtyä.


Tammikuussa odotussalissa alkoi tapahtua. Odotussalin remontoinnissa olimme hyvin yksimielisiä siitä, että salin historiaa aseman merkittävimpänä tilana on kunnioitettava. Näin ollen pyrimme uudistamaan huonetta mahdollisimman vähän ja maalasimme huoneen siellä olleen tyylin sekä värityksen mukaisiksi. Henkilökohtaisesta näkökulmasta olen tavattoman onnellinen siitä, että kodistani löytyy näinkin ainutlaatuinen tila kuin odotussali. On kuitenkin myös ristiriitaista istua yksin odotussalin penkillä ja samalla pohtia sitä, miten tärkeä sosiaalisen toiminnan tila sali on aikoinaan ollut.  Toisaalta tämän blogin kautta on tarjoutunut mahdollisuus avata aseman ovet uudella tavalla, jolloin vuosien hiljaisuuden jälkeen asema on jälleen rakentanut vuorovaikutusta ihmisten välille. Tässä yhteydessä haluankin kiittää jokaista blogin kautta saapunutta kanssamatkaajaa, on ollut ilo saada kannustavia kommenttejanne, jotka ovat antaneet ekstravirtaa aseman remonttiin.

Helmikuun keskeisin remonttisaavutus oli kodinhoitohuone. Remontin myötä entiselle akkuhuoneelle löytyi uusi käyttötarkoitus, joka toi suuren helpotuksen vaatesäilytysongelmiin. Kodinhoitohuone kuten makasiinin laitekoppiin rakennettu kylpyhuone ovat osoittautuneet toimiviksi esimerkeiksi siitä, miten vanhan talon olemassa olevia tiloja voidaan hyödyntää ja soveltaa tämän päivän tarpeita vastaavaksi, ilman massiivisia rakenteellisia muutoksia. 


Maaliskuun merkittävin virstanpylväs oli kulahtaneen makuuhuoneen muodonmuutos kauniiksi kamariksi. Kamarin kohdalla pysähdyimme jälleen miettimään, miten yhdistää omat tarpeet ja aseman erityislaatuisuus. Seinien lattiasta kattoon paperitapetointi ei millään muotoa tuntunut kestävältä ratkaisulta huoneeseen, jonka tulisi nukkumisen lisäksi tarjota tila leikeille ja yhdessäololle.  Niinpä syntyi ajatus puolipaneloinnista, johon saimme apua rautatiefoorumilta. Vaikka Varpasen asemalla ei puolipanelia alun perin ollut, kullanarvoisten asemapanelointiesimerkkien myötä saimme tilaan sopivan, kauniin ja kestävän seinämateriaalin. Puolipaneloinnista innostuneena panelia naputeltiin myöhemmin aseman muihinkin huoneisiin.


Huhtikuussa posti puhkesi kukkaan kun vuorossa oli postin muodonmuutos makuuhuoneeksi. Postin kohdalla mieleenpainuvin päivä koettiin kuitenkin syksyllä, kun asemalla vieraili postissa vuosikymmeniä sitten työskennellyt virkailija. Oli suorastaan liikuttavaa miten meille mysteeriset postilappuset herättivät muistoja niiden parissa työskennelleen ihmisen käsissä ja miten niiden kautta välittyi tietoa aseman menneisyydestä. Tämän tapaamisen jälkeen jäin erityisesti miettimään sitä, miten tehokkaasti vanhat rakennukset  ja esineet vielä vuosikymmentenkin jälkeen pystyvät palauttamaan ihmisten mieleen muistoja ajasta, jota ei enää ole. Tai miten aseman historiaa elänyt ihminen voi saada rakennukseen sekä sen esineistöön kätkeytyneet subjektiiviset, historialliset sekä kulttuuriset merkitykset näkyviin ja välittää niitä seuraaville sukupolville. Olemme hyvin kiitollisia vuoden aikana kuulemistamme asematarinoista.


Toukokuussa saimme viimeisteltyä saunamökin sisustan. Suurin kiitos saunamökin rakentamisesta menee kuitenkin paikallisille kirvesmiehille, jotka toteuttivat rantasaunan ammattitaidolla sekä korkealla työmoraalilla. Tyytyväisinä asiakkaina lähetämme vielä tätäkin kautta suuret kiitokset ja suositukset Rakennusurakointi Jarmo Ihoselle.


Kesäkuu menikin sitten saunoessa ja aina sateiden hellittäessä maalasimme mökin ulkoseiniä.  Punamultaa sutiessa tuli usein mietittyä sitä, miten asema piharakennuksineen ohjasi uudisrakennuksen ulkoasua ja värinvalintoja, joiden myötä mökki saatiin harmonisesti sovitettua asema-alueeseen. Erillisen saunarakennuksen puolesta puhunee myös se, että näin sauna ei rasita päärakennusta ja pihasaunan myötä on aseman suihkukopin käyttö sekä sen aiheuttama kosteuskuormitus jäänyt hyvin vähäiseksi.  Tosin käytännössä saunaa lämmitetään lähes joka ilta puhtaasti henkilökohtaisista syistä, sillä jatkuvan remonttikaaoksen keskellä rantasauna on tarjonnut rentouttavan ja rauhoittavan kesämökkifiiliksen sekä arkena että pyhänä.


Heinäkuun  ilonhetki oli salin valmistuminen. Salin remontointi sujuikin jo varsin mallikkaasti, sillä olimme jo useamman vuoden saaneet harjoitella kodin remonttitaitoja kokeneen mestarin eli Ukin ohjauksessa. Ukki, kuten myös Mummo, eivät ole pelkästään remontoineet asemaa,  vaan omilla teoillaan, sanoillaan sekä kannustavalla asenteellaan välittäneet sellaisia tietoja, taitoja ja ajattelutapoja, jotka ovat rakentaneet tukevan perustan sekä remontille että elämälle sen ulkopuolella.  


Syksyn saapuessa luotaantyöntävä laitehuone sai perusteellisen remontin myötä uuden käyttötarkoituksen kokoperheen harrastehuoneena. Samalla vauhdilla tehtiin myös toimiston remontti, jossa puolestaan käytiin pitkällistä pohdintaa huoneen historian sekä omien mieltymisten ja tarpeiden välillä. Tänä syksynä myös varauduimme talvipakkasiin seinien eristämisen ja halkosavotan lisäksi tilaamalla koko taloon patterit. Näiden yhteisvaikutuksena on aiempina talvina koettu vedon ja kylmyyden tunne vaihtunut miellyttävän tasalämpöiseen asumiseen.


Joulukuussa remontti laitettiin jäihin ja pysähdyimme tarkastelemaan vuoden saavutuksia. 


Summa summarum, aktiivisen remonttivuoden taustalla on ollut joukko ihmisiä, jotka ovat eri tavoin ja eri vaiheissa tukeneet jokseenkin haastavaa remonttiprosessia. Tärkeää on myös ollut tutustua aseman ominaispiirteisiin sekä löytää sellaisia asiantuntijoita ja lähdekirjallisuutta, jotka ovat tarjonneet vanhaan taloon sopivia rakennusmateriaaleja sekä toimintaohjeita, joihin on ollut perusteltua turvautua etenkin rakenteisiin kohdistuvia remontteja suunniteltaessa ja toteutettaessa. Eikä asema itsessäänkään ole ollut pelkkä passiivinen toiminnan kohde, vaan on haastanut kyseenalaistamaan omia ajattelutapoja, irtaantumaan totutuista toimintatavoista ja yhdistämään kokonaan uudenlaisia ajatuksia. Samalla se on tarjonnut ainutlaatuisen ympäristön asumiselle, yhdessä tekemiselle ja unelmien toteuttamiselle.    

sunnuntai 23. joulukuuta 2012

Varpanen jouluaamuna


Jouluherkut on leivottu ja pöytäkin jo valmiiksi katettu, joten nyt hiljennymme joulunviettoon läheistemme kanssa.
Toivotamme teille
 Hyvää Joulua! 
sunnuntai 9. joulukuuta 2012

Joulusomistusta salissa


Viikonloppuna haimme kuusen ja ryhdyimme somistamaan saliin joulutunnelmaa.


Vaikka joulukoristeet ovat samat kuin edellisvuosina, on remontoidun salin tunnelma tyystin erilainen kuin aiempina jouluina.lauantai 1. joulukuuta 2012

VieraskamariEtsiessäni jouluvaloja vintin uumenista keksin, että makuuhuoneeseen ostetun vanhan sängyn jalkopäädylle löytyisi käyttöä. 


Ex-keittiö on nyt vapautunut vieraskamariksi, joten vuotavien ilmapatjojen jälkeen voimme hyvillä mielin toivottaa kauniita unia  asemalla yöpyjille.