perjantai 1. kesäkuuta 2012

Puutarhahaaste


Koivurinteen Rouvalta saapui mukava haaste: ”Listaa mahdollisimman monta pihassasi elelevää kasvia: perennaa, puuta, pensasta ja toki kesäkukkiakin voi laitella”. 


Päätin tarttua haasteeseen, vaikka aseman puutarha on edelleen hunningolla.  Listan sijaan otin kuitenkin pari valokuvaa sekä täydensin ”asemakasviota” muutamalla edelliskesän otoksella.


Tänne saapuessamme aseman pihalla oli yli metrin korkea viidakko.   Raivaussahalla rehkimisen myötä pihasta löytyi syreenin ohella pari perennaa sekä muutama marjapuska. Lisäksi pihassa kasvaa seitsemän koivua, kolme kuusta, vaahtera sekä yksi mänty. Perinteinen asemakasvillisuus oli kuitenkin vähäistä, mutta selitys sille löytyi asematarinoita kerätessämme.  Alunperin Iso-Varpanen on ollut melkein kiinni asemassa, mutta uusien ratalinjausten myötä täytemaita oli ajettu järveen. Näin ollen nykyinen piha sekä rantametsä on käytännössä kokonaan täytemaata. 


Nykytilanne on kuitenkin kaukana haaveilemastani kukoistavasta asemapihasta. Aloittelevana  asemapuutarhurina kyselin keväänkorvilla neuvoja rautatiefoorumilta, josta sain hedelmällisiä vinkkejä asemapihan suunnittelun tueksi.  Ohessa muutamia poimintoja keskustelusta sekä Saija Silénin ”Asemalla” Esiselvityshankkeen loppuraportista.


Silénin mukaan ”Rautatieasemien lehmukset, tammet, jalokuuset, koivut ja pihlajat muodostivat Suomen ensimmäiset julkiset rakennetut viheralueet maaseutualueille. Asema-alueiden pihat eivät pienemmillä paikkakunnilla olleet varsinaisia puistoja, ehkäpä enemmänkin puukujanteita asemapihan istutuksineen, mutta ne olivat usein se ainoa edes vähääkään puistomainen alue maaseutumaisemassa.” Asema-alueen istutuksissa käytettiin taimistolta saatuja havupuita, kuten sembramäntyjä, siperian pihtoja, siperianlehtikuusia ja kuusia. Lehtipuista yleisimmät olivat rauduskoivu, puistolehmus ja koristepensaista yleisiä olivat syreenit, orapihlajat,isotuomipihlaja, terttuselja, koiranheisi ja siperianhernepensas. Asemarakennuksen edessä oli usein myös kukkaistutuksia monivuotisista perennoista tai yksivuotisista kesäkukista. Asemien edustat ja aukiot päällystettiin kenttäkiveyksellä. Taimistolta toimitettiin myös rautatieläisille ja asemapäälliköille kasveja, marjapensaita ja omenapuita hyötypuutarhoihin.”


Kalvitsan asemapäällikkö puolestaan tiivisti hienosti asemapuistojen olemuksen, jota kohti ryhdymme etenemään jahka remonttipuhteet antavat myöten.  “Asemapuisto on ollut selkeälinjainen sekä suoraviivainen, ja siinä käytetään säitä kestäviä ja pitkään kukoistavia kasveja. Nurmikot ja sora ovat olleet selkeästi rajattuja, ja mukulakivistä on tehty pitkiäkin laituriosuuksia myös pienillä asemilla…. … Sen sijaan rehevät kasviviidakot, lajikkeiden runsas määrä ja nykyajan puutarhalehdistä tuttu ihanien yksityiskohtien tulva eivät kuulu asemapuistoihin. "Vähemmän on enemmän", on hyvä muistisääntö asema-alueilla.”


Näillä puutarha-ajatusten siemenillä lähdemme tulevaisuudessa kylvöpuuhiin. Mikäli teissä blogin lukijoissa on viherpeukaloita tai asemapuutarhureita, niin mielelläni kuulisin teidänkin ideoita ja ajatuksia asemapuutarhan rakentamiseen. Koivurinteen Rouvaa lainaten jatkan haasteen kaikille, joilla oma piha tai yksikin kasvi jossain.  


Eilen muuten tapasin uuden tuttavuuden ja sain mielestäni lupaavan idean puistomaisen asemapihan sekä rantametsän maisemanhoitoon.


Tosin Asemapäällikkö ei oikein vakuuttunut ajatuksestani. Ei vaikka toin myös esiin sen, että Suomen alpakkayhdistyksen mukaan alpakat oppivat kulkemaan riimussa kuin koira lenkkikaverina ja alpakan kanssa voi myös harrastaa agilityä :D  
4 kommenttia:

 1. Jos minulta kysyttäsiin, mitä vanhan aseman pihalla on, niin ensimmäisenä tulee mieleen puut joita tuossa oli lueteltu. Varsinaisia perennoja niukasti, ei kovin montaa lajia. Sitten pensaita harkitusti hiekkakäytävien reunamilla. Tämä siis ihan mielikuvaa vain :)
  Koiranheisi on nätti, meillä on sellainen pihassa. Ensin meinasin hävittää kun luulin syreeniksi ja sitä meillä on paljon.

  VastaaPoista
 2. Kiitos Katja, sinä olet kyllä todellakin taitava viherpeukalo ja otan kovin mielelläni vinkkejäsi vastaan!

  Tosiaan, harkitusti perennoja ja kulkuväyliä voisi korostaa pensailla. Koiranheisi voisi olla kaunis, mutta nopealla googletuksella selvisi myös, että se on myrkyllinen. Unohdin tuossa puutarhakuvauksessa mainita sen, että meille ei tällä hetkellä voi myrkyllisiä kasveja istuttaa, sillä kesäisin päivittäin ulkoileva kani saattaa mennä niitä kitkemään.

  VastaaPoista
 3. Meiltä pompsahti ykskaks yllättäen esiin kirkkaanpunaisia tulppaaneja! :) Muuten on vain lehmusta, vaahteraa, sireeniä, rautatieomenapuuta ja rappujen vierustalla alkoi paksun puoliksi maatuneen lehtimössön siivoamisen jälkeen pilkistämään ruusupensaan alkuja. Alakerran asunnon seinustalla on ilmeisesti myös ollut mansikkaa kasvamassa.
  Pidänkin tätä päivitystä silmällä, josko saisin minäkin vinkin mitä tänne pihaan pitäisi istuttaa (tai olla istuttamatta).
  Kauniita kuvia ja aivan ihana ruohonleikkuri!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, mukava kuulla mitä muilta asemilta on löytynyt! Sinun kannattaa muuten tutustua tuohon Silénin raporttiin, siinä oli jotain juttua Lievesturen asemastakin :)

   Poista