maanantai 11. kesäkuuta 2012

Liisteriä ja makulatuuripaperiaTänä iltana tartuin vispilään ja keitin yli 15 litraa vehnäjauholiisteriä. Käteväksi mitta-astiaksi olen todennut tuollaisen Hackmanin 1,2 litran emalikannun, jolla seitsemän litran kattilaan saa mittailtua sopivan määrän liisteriaineksia.  Eli neljä kannullista vettä kohti kiehumispistettä kuumenemaan ja sillä välin noin puoli kannullista vehnäjauhoja sekoitetaan pieneen määrään kylmää vettä. 

Emalikannun kaatonokan avulla vehnäjauhoseos on  helppo lorauttaa kattilaan hieman ennen veden kiehumispistettä. Vehnäjauho tuntuu palavan pohjaan aika helposti, joten suosittelen hämmentämään seosta koko ajan. Keittelin seosta noin kymmenisen minuuttia.

Liisteri kannattaa keittää jo edellisiltana valmiiksi.  Näin minäkin ajattelin tehdä, mutta en kuitenkaan malttanut odottaa huomiseen. Kävin saman tien sutimassa esiliisteröinnin huokolevyjen pintaan ja samalla vauhdilla liisteröin vielä makulatuuripaperitkin seinille. 9 kommenttia:

 1. Huokolevyjen seinään asettelusta kysyisin, laitatteko levyt vaakaan vai pystyyn? Onko erityistä syytä miksi laitatte jommallakummalla tavalla? me pähkäillään joka huoneen kohdalla miten levyt laitetaan. Viimeksi laitettiin pystyyn ja jatkopalat alas niin jää huonekalujen alle piiloon saumakohta. Mutta onhan sitten ne pystysaumat vielä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä laitetaan sekä pystyyn että vaakaan, riippuen ihan levytettävästä seinästä. Mies laskee aina seinäkohtaisesti ekonomisimman levytystavan, sillä ei halua hukkapaloja eikä ylimääräisiä saumoja. Yleensä kuitenkin ikkunattomat, lattiasta kattoon tapetoitavat seinät mennään pystyillä. Olohuoneeseen laitettiin levyt lattiasta kattoon ulkoseinälle, sillä levy toimii paitsi tapetointipohjana, mutta ennen muuta myös eristeenä. Ulkoseinällä on pitkät vaakalevyt ikkunoiden alla ja päällä, välit mentiin pystyillä.

   Olohuoneeseen laitetaan puolipaneli. Tässä huoneessa katsoimme tarpeelliseksi levyttää sisäseinät vain paneelirajaan saakka, sillä sisäseinien takana on lämpimät huoneet (eli ohuempi huokolevy toimii lähinnä tapetointialustana). Näillä sisäseinillä vaakalevytys oli puolestaan se ekonomisempi ratkaisu, jolloin hukkaa ei jäänyt juuri lainkaan ja pääsimme vähemmillä saumoilla.

   Poista
 2. Kolme tuntia?! Mikä kone sinä oikein olet!? :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kun oli kiire saunaan :D Makulatuuripaperi on siitä kiitollinen tapetoitava, että puolenseinän pituiset vuodat sain kaikki leikattua kerralla valmiiksi ja nostaa suoraan seinään ilman millintarkkoja kohdistuksia.

   Poista
 3. Ja jos seiniä maalataan, tuleeko maali paperitapetin päälle? Entä, jos seinässä on pinkopahvi, tuleeko sen päälle paperitapetti ja maali?

  Kysyy, Anu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valitettavasti tähän en osaa vastata, sillä en ole koskaan maalannut tapettia tai pinkopahvia, ensopahvia olen kyllä maalannut Uulan pellavaöljymaalilla. Vinkatkaa toki muutkin Anua jos on kokemuksia asiasta!

   Poista
  2. Kun pelkään, että tulee aika kalliiksi tapetoida korkeita huoneita kokonaan ja toisaalta myös tykkään yhtenäisistä väripinnoista.

   Mutta googlaan vähän lisää.

   (Me ollaan suvilaoloissa laitettu keittiöön puukuitulevy ja sen päälle makulatuuripaperi ja maalattu se. Ja joskus jälkeenpäin tapetoitiin yksi seinä.)

   Anu

   Poista
 4. Kiitos vastauksesta, jotenkin noin mennään meilläkin :) tuvassa tuli huokolevy puolipanelinkin alle, sisäseinillä ei.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se vielä tuli mieleen, että saumakohtiin laitan tarvittaessa useamman kerroksen pohjatapettia, jolloin saumakohta ei kuulla varsinaisen tapetin alta. Tosin talon elämisen myötä ne pystysaumakohdat on muutamasta kohdasta ratkenneet, joka erottuu sitten tiettyyn vuodenaikaan jos osaa oikeasta kohdasta katsoa. Itse en kyllä siitä ole välittänyt :)

   Poista