sunnuntai 1. huhtikuuta 2012

Mäntyharjun asemaMäntyharjun rautatieasema on Iltasen kirjan mukaan yksi Savon radan alkuperäisistä asemista.  Asema  rakennettiin vuonna 1889  Oulun radan IV tyyppipiirustusten nro 1 mukaan ja laajennettiin 1907 Bruno Granholmin suunnitelmien mukaisesti. 
Ulkoasu on säilynyt varsin alkuperäisenä ja Museovirasto on luokitellut aseman valtakunnallisesti merkittäväksi suojelukohteeksi. Tästä huolimatta asema on ollut rappiotilassa ja vailla huolenpitoa jo monta vuotta.

Perjantaina kuitenkin Pitäjänuutisissa kerrottiin, että Senaatti on myynyt aseman kunnostusalan yritykselle.  Yrityksen suunnitelmissa on remontoida kaikki asemamiljöön rakennukset suojelumerkintää kunnioittaen ja luoda alueesta käyntikortti koko kunnalle.  Uudelle omistajalle siirtyi myös Asemanlammen rannassa oleva vahtitupa (kuva alla) sekä aiemmin  blogissa esitelty Outisen vahtitupa.Jätäthän kommenttia mikäli  sinulla on Mäntyharjun rautatieasemaan liittyviä muistoja tai kertomuksia!Meillä puolestaan on ollut tänä viikonloppuna remonttitauko, mutta pojan tarinaprojekti sai tänään loistavan aloituksen. 

Lapsukainen on osoittanut suurta kiinnostusta kotiinsa liittyviin tarinoihin, joten näin ollen ehdotin, että poika voisi käydä kokoamaan asemaan liittyviä tarinoita talteen digitaalinauhurilla.  Tänään sitten tehtiin ensimmäinen aineistonkeruuretki, jonka myötä poika sai vastauksia lukuisiin kysymyksiinsä sekä usean tunnin haastatteluaineiston täynnä sykähdyttäviä tarinoita aseman ja sen ympärille syntyneen kylän menneisyydestä. 

Kyllä siinä silmäkulmat kostuivat kun seurasin tätä eri sukupolvien välistä ajatustenvaihtoa,  jossa nousi liikuttavasti  esiin se, miten  asema ja muut vanhat talot ovat paljon enemmän kuin rakennusteknisiä ratkaisuja.


6 kommenttia:

 1. kuullostaa mielenkiintoiselta :) jaathan vidoen meidän kanssa sitten kun valmistuu?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä näitä asematarinoita joskus jaamme, mutta miten, milloin ja missä muodossa on vielä harkinnassa. Toivottavasti saamme kuitenkin koottua mahdollisimman rikkaan ja moniäänisen aineiston :)

   Poista
 2. Olenpa iloinen syntymäkuntani aseman kunnostus suunnitelmista, lapsuuskotini on aseman vastapäätä lammen toisella puolen, jotenka rakennus herättää monenmoisia muistoja :)
  Tuo tarinoiden säilöntä kuulostaa hyvältä idealta !

  VastaaPoista
 3. Jos ostaja on kyseinen Kattomestarit, niin eivät ole ainakaan Pikkaralan asemarakennuksia rempanneet vanhaa kunnioittaen.. päinvastoin :/

  VastaaPoista
 4. Meidän aseman myynyt yritys ei loppujen lopuksi ollut ikinä edes käynyt täällä, vaikka olivat tietoisia että esimerkiksi vesiputket vuotaa.. Toivon mukaan tuo kaunis asema saa kuitenkin arvoistansa kohtelua :)

  (psssst...vastasin blogissani sinulle siitä keittiön lampusta!)

  VastaaPoista
 5. Saisinko käyttää jotakin kuvista mantyharju-repovesi.com -sivustolla jonka web-sivustolle laittaisin sen kulkuyhteydet osioon kuvaksi? Jos saan, niin laita mulle s-postia: piia.makila@mantyharju.fi

  VastaaPoista