sunnuntai 18. maaliskuuta 2012

Eristellään


Viikonlopun ohjelmassa on jälleen makasiinin alapohjan lisäeristäminen. Makasiinissa ei  eristeitä alun perin ollut, mutta  jokseenkin leudosta talvesta selvisimme  aiemmin asennetulla 15 cm ekovillavuorauksella.  Lisäksi apuna oli yläpuolinen lisäeristäminen räsymatoilla ja villasukilla, joskin kovempien pakkastalvien varalta lattian alle on tavoitteena asentaa 40 cm villakerros.


Sukelsin tänään ihmettelemään alapohjasta kuulunutta puukkosahan ja naulapyssyn ryskettä. Metelin syyksi paljastui se, että paksu villakerros ei tukematta lattian alla kestä, joten villakerroksia varten on tehtävä koolauksia.  


Ahtaassa alapohjassa ryömiessäni kummastelin myös miten pitkät koolauspuut on sinne yhtenä kappaleena saatu. Kulkureitiksi paljastui rossipohjan kissanluukut, jotka päästävät ilman lisäksi pitkiäkin lankkuja alapohjaan.  Kyseiset kissanluukut jäävät villakerroksen alle, joten rossipohjan tuuletus ratkaistaan ohjaamalla ilma luukuista lähtevien putkien avulla alapohjan ilmatilaan. Perinteisen ohjeen mukaisesti kissanluukut kuitenkin suljetaan aina kun Iso-Varpanen jäätyy ja avataan taas keväällä kun järvi sulaa.5 kommenttia:

 1. Eksyin juuri kotiasemalla blogin kautta tänne. Mä olen eristänyt rintamamiestalon rossipohjaa puhallivillalla. Tein ensin laudoituksen niin että keskellä oli reilun puolen metrin aukinainen osuus ja puhalsin reunat täyteen villaa. Sitten jatkoin rossin laudoittamista niin että vain yksi lauta puuttui ja puhalsin lopun rossin täyteen villaa. Lopuksi laitoin viimeisen laudan paikoilleen. Uskon että tila tuli eristettä täyteen. Ainoa ongelma tuli kun hukkasin ryömiessäni puhaltimen kauko-ohjaimen ja puhallin puhalsi kun tila oli jo täynnä. Musta tuli lumiukko hetkessä.
  Timo

  VastaaPoista
 2. Tervetuloa mukaan! Meillä myös mietittiin selluvillan puhaltamista, mutta epäilimme, että tiheästi asennetut hirsipalkit olisivat estäneet villan tasaisen leviämisen. Harkitsimme myös yläkautta villoittamista, mutta massiiviset lattialankut on naulattu sen verran suurilla nauloilla kyseisiin hirsipalkkeihin, että lattian purkaminen ei tuntunut hyvältä ajatukselta.

  VastaaPoista
 3. Mitäs ihmeen sontaa tuo alapohja on täynnä ? Tuohan pitää siivota siistiksi heti ensimmäisenä ellei ole jo siistitty.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hirsien vuolemisesta jääneitä puulastuja, joita on ensitöiksi lapioitu pois monta säkillistä. Loputkin siivotaan loppusiivouksen yhteydessä.

   Poista
 4. Hyvällä tuurillahan nuo ei mitään haittaa, mutta nyt remontin yhteydessä tietysti kannattaa siistiä mahdollisimman hyvin. En tosin kyllä epäillytkään ettetkö olisi tuota tiennyt, hienoa jälkeä teillä syntyy!

  VastaaPoista