perjantai 3. helmikuuta 2012

Tunnistatko tapetin?Tänään tarkastelimme makuuhuoneen tapettikerrostumia, jotka  ohessa  esiteltynä pinnasta kohti pinkopahvia edeten. Ensimmäisenä siis huoneessa tällä hetkellä ollut, jokseenkin 80-lukua henkivä tapetti yhdistettynä katonrajassa kiertäneeseen leveähköön boordiin ja viidentenä pinkopahvia vasten ollut rusehtava tapetti vaalealla kuvioinnilla. Emme itse osanneet määrittää eri  tapettikerrosten aikakautta ja näin ollen ystävällisesti pyydämme teitä arvon lukijat auttamaan tässä salapoliisityössä. Tunnistatko tapetin?


Eri aikakausien tapettikerrostumat arkistoidaan asemalle ja kerrostumaesimerkkejä jätämme seuraavia sukupolvia ajatellen piiloon seinille tulevien huokolevyjen alle. Tosin vain sisäseinille, sillä ulkoseinistä poistimme muovitapetit ja teimme pinkopahviin suuria kurkistusreikiä, joista tarkastelimme hirsiseinän kuntoa. Yli 70-vuotta vanha hirsiseinä on loistavassa kunnossa, niin hyvää puuta se on.


Pinkopahvin alle oli myös kätketty Helsingin Sanomat vuodelta 1956. Tätä hieman hämmästelimme, sillä asema on rakennettu vuonna 1941. Hesarin jätämme paikalleen ja todennäköisesti kätkemme viereen Pitäjän Uutiset vuodelta 2012. 

Lisäksi löytyi yksi markka vuodelta 1938. Suuri aarre huoneen nykyiselle asukkaalle, joka syntyi saman vuonna kun euro otettiin käyttöön.  

Lapsen sekä meidän aikuistenkin näkökulmasta aikamatkat menneisyyteen saavat aivan uuden merkityksen kun välittäjänä toimii oma rakas koti. Asema, jolla on varmasti vielä paljon kerrottavaa jatkossakin. 


4 kommenttia:

 1. Nyt en kyllä enää muista, mistä tämän jossain vaiheessa päättelin, mutta meidän asemalla on ilmeisesti pinkopahvit laitettu (tai vaihdettu) vasta joskus paljon myöhemmin kuin silloin rakennusaikana. Se selittäisi myös teidän 50-lukuisen sanomalehtilöydön.

  Ja tuo markka! Mahtavaa!

  Tuo on niin totta, mitä sanoit historian merkityksen korostumisesta, kun kertojana on oma talo. Minua on alkanut sota-aika kiinnostaa aivan valtavasti tämän talon ansiosta. Ihmisten tarinat ja kohtalot siltä ajalta.

  Ja ennen tänne tuloa aihe ei olisi voinut vähempää kiinnostaa.

  VastaaPoista
 2. Laurakaisa joka ei jaksa enää kirjautua...5. helmikuuta 2012 klo 0.46

  Tuo alimmainen tapetti näyttää ainakin kuvassa muraalitapetilta, jollaisia käytettiin 20-luvulta alkaen aina 50-luvun alkuun. Nelonen ja vitonen on samantyylisiä kuin meillä on seinillä kerrostumien perusteella 50-luvulla, kutonen viittaa minusta jo 60-luvulle. Nämä eivät perustu mihinkään faktatietoon (paitsi muraalitapettiasia), vaan siihen miltä meidän olohuoneen tapettikerrostumat perimätiedon valossa näyttävät :)

  VastaaPoista
 3. Meillä oli tota 5 tapettia kanssa aika pinnassa, ei kyllä hajuakaan vuosiluvuista.

  VastaaPoista