lauantai 11. helmikuuta 2012

Huokolevyn tapetointiHuokolevyjen asennuksen jälkeen vuorossa oli pojan valitseman,  Pihlgrenin ja Ritolan mallistosta löytyneen ”Romanssi” seinäpaperin tapetointi.  

Pienet sekä suuret epätasaisuudet tapetin alla piirtyvät ikävästi tapetin pintaan, joten ennen varsinaista tapetointia oli tehtävä pohjatyöt. Levysaumojen pieniä tasoeroja tasoitin hiomapaperilla ja samalla levypintoja lähemmin tarkastellessa arvelin, että ehkä levyjen päälle olisi hyvä tehdä esitapetointi makulatuuripaperilla. 

Edellisen kerran huokolevyä tapetoidessa huomasimme, että huokoinen pinta tuntui imevän liisteriä varsin runsaasti, joten päätin tätä seuraavaa huonetta tapetoidessa tehdä esiliisteröinnin jo ennen tapettikerrosten asentamista.   Edellisessä tapetoinnissa tuli jokseenkin hinnakkaan Vanhan ajan liisterin loppuessa kokeiltua itse keitettyä vehnäjauholiisteriä, jolla seinään vedetyt vuodat ovat edelleen tiukasti paikoillaan. Näin ollen päädyin  tällä kertaa keittämään kaiken liisterin  itse. 


Vehnäjauholiisteri on sekä hengittävä että erittäin huokea myös hinnaltaan.  Liisteriä tein noin 1/9 suhteella  eli 1 osa vehnäjauhoja ja loput vettä. Kattilaan vettä kohti kiehumispistettä kuumenemaan ja sillä välin 1 osa vehnäjauhoja sekoitetaan pieneen määrää kylmää vettä.   Vehnäjauho kaadetaan kattilaan vähän ennen veden kiehumispistettä ja soossia keitetään hiljakseen  noin 10 minuutin ajan.   Tämän jälkeen annoin liisterin hetken  jäähtyä ja pian olin jo sutimassa liisteriä seinille.


Liisterin kuivaessa ryhdyin leikkaamaan makulatuuripaperista sopivan mittaisia vuotia, jotka vielä perjantaiyön päätteeksi  liisteröin seiniin.  Sisäseinille laitoin ruskeaa lattiapaperia,  joka on makulatuuripaperia huomattavasti edullisempaa paperia. Joskin ruskeaa, mutta paksuhkosta tapetista ei taustan värierot kuulla läpi. 

Tapetointi ei ole bravuurinumeroni, joten varsinaisen tapetin asentamiseen olin kutsunut Ukin paikalle.  Ukin kanssa tarkastelimme seuraavana aamuna esitapetointini onnistumista ja yllättävän sileät olin niistä saanut.  Muutamaan kohtaan oli jäänyt ryppy,  mutta ne saatiin tasoitettua viiltämällä mattoveitsellä viilto ryppyyn ja laittamalla liisteriä  pienellä pensselillä seinän sekä tapetin väliin.


Tämän jälkeen minä menin keittämään liisteriä ja Ukki piirsi vesivaa`an avulla suoran pystylinjan ensimmäisen tapettivuodan kohdistamiseen sekä mittasi seinän korkeuden.  Ensimmäinen tapettivuota leikattiin irti ja tämän jälkeen vuota toimi leikkauksessa kohdistusesimerkkinä kaikille muille vuodille. Ensimmäisen vuodan avulla siis tarkastettiin, että tapettikuvio jatkuu oikeassa kohdassa jokaisessa tapettivuodassa. 

Pitkät vuodat leikattiin valmiiksi ja pinottiin taustapuoli ylöspäin, jonka jälkeen reunat tasattiin millilleen samaan kohtaan. Tämä siksi, että liisteriä roiskuu helposti tapettireunojen ohi ja tällöin vaarana on sotkea seuraava vuota liisteriin. Etenkin paperitapettien kohdalla liisterin roiskuminen on varsin ikävää, sillä pintaa ei juurikaan voi pyyhkiä.  Paperitapetin ei myöskään kannata antaa vettyä, sillä tapetti venyy herkästi kostuessaan. Näin ollen tapettivuota nostettiin heti liisteröinnin jälkeen seinälle ja aseteltiin paikoilleen kohdistusviivan mukaisesti.  Kun vuota oli saatu oikeaan kohtaan, se harjattiin kiinni.  Seuraavat vuodat laitettiin puskusaumaan edellisen kanssa, lisäksi ikkuna- ja nurkkaohituksissa avuksi piirrettiin tarvittaessa pystysuorat kohdistusviivat.


Haastavimmat kohdat olivat huoneen nurkat, sillä ne eivät  luotisuoria vanhassa talossa ole.  Nurkat saatiin kuitenkin ohitettua niin, että kulmassa toiselle seinälle kääntyi vain 2-5 cm pituinen kaistale tapettia.  Seuraavaa tapettivuotaa laitettaessa oli kuitenkin tarkastettava, että jatko lähti etenemään suorassa linjassa.Näillä nikseillä  tapetit saatiin sileäksi seinille. Tapetti saa nyt kuivua yön yli ja aamulla leikataan ikkuna- ja oviaukot siisteiksi. Sitten päästäänkin paneloimaan. 


8 kommenttia:

 1. Tuttu tapetti, tässä talossa sitä on salissa. Tykkään edelleen :)
  Meillä on laitettu suurin osa tapeteista omakeittoisella vehnäjauholiisterillä ja hyvin pysyy. Voin kyllä suositella kaikille.

  VastaaPoista
 2. Katja; piti heti kommenttisi jälkeen mennä teidän salia ihastelemaan! Kaunis tuo tapetti on tosiaan. Itse en kyseistä tapettia olisi valinnut, mutta nyt kun näen sen huoneen seinällä niin mielestäni lapsen valinta on huippuhieno!

  VastaaPoista
 3. Minäkin olen keitellyt liisterit itse ja ollut tosi tyytyväinen, tapetitkin ovat pysyneet seinillä. Ihmettelen miksei vehnäjauholiisteriä käytetä yleisemminkin, kun on halpaa, helppoa ja nopeaa tehdä. Itsekin tosin aivan vahingossa huomasin tämän, kun kerran tapetoidessa liisteri loppui, olin jostain lukenut vehnäjauholiisteristä, etsin nopeasti netistä ohjeen ja hetken päästä tapetointi jatkui. Siitä lähtien olen käyttänyt ainoastaan vehnäjauholiisteriä.

  VastaaPoista
 4. Kas, mikä yhteensattuma - meillä repsottaa parista kohtaa tapetti alle metrin korkeudella ja lapsi on kovin kiinnostunut kynsimään tapetinriekaleita irti noista repsotuskohdista. Sanoin juuri puolisolle että pitäisi liisteröidä nuo kohdat takaisin kiinni, kun tarkoitus on kuitenkin säästää nurkkakamarin alkuperäistapetti, ja ehdotin että tehdään pieni määrä vehnäjauholiisteriä itse ja hoidetaan homma sillä. Piti tänä iltana googlata se liisterin ohje, mutta täällähän se oli odottelemassa :)

  VastaaPoista
 5. Moi. Kiitos vinkeistä. Rintamamiestalon makuuhuoneen tapetointitalkoot ovat tässä alkamassa... Osaatko kertoa millä tavalla laitoit makulatuurin nurkkiin? Pitääkö paperi taittaa nurkasta pari senttiä yli? Laitetaanko nurkkaan tuo laskukonenauha alle?

  Janne

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! Laitoimme paperinauhat nurkkiin ja levyn saumakohtiin ennen makulatuuripaperointia. Ja kyllä, nurkissa makulatuuripaperi kannattaa asetella niin, että reuna menee kulman yli, jolloin varsinaisessa tapetoinnissa kulmista saa siistimmät. Itse kyllä yleensä vedän makulatuuripaperia noin 5-10 senttiä kulman yli, jolloin makulatuuripaperin sekä sen päälle tulevan tapetin saumat eivät osu samaan kohtaan. Yritän sitten varsinaisessa tapetoinnissa pyrkiä siihen, että tapetti menisi vain sen pari senttiä kulman yli, jolloin siistien kulmien saaminen on huomattavasti helpompaa.

   Poista
 6. Kitoksia tästä vehnäjauholiisteriohjeesta, itse olen käyttänyt sitä kallista perinteistä liisteriä. Laitoin itse nurkkiin n. 4cm leveätä pinkopahvia jonka taittelin 90 asteen kulmaan ja se liisteröitiin nurkkiin ja seuraavana päivänä vähän tasoitteella tasoittelin reunoja loivemmaksi. Sekä samanlaiset pinkopahvinurkkasoirot laitoin kattopaneelin ja seinän sekä seinän ja lattialankkujen nurkkiin. Nyt ei lattialla vedä ja välipohjasta ei tipu sitä purua alakertaan. Isot listat kyllä peittää nuo pahvisoirot.

  VastaaPoista
 7. Pinkopahvin kun repii leikkaamisen sijasta niin sauma tulee huomaamattomaksi ilman jälkikäsittelyä.

  VastaaPoista