maanantai 2. tammikuuta 2012

Odotussali


Yllä muutama kuva odotussalista tänne saapuessamme.  Runsaasti hilseilevää maalia ja pinttyneitä tahroja, mutta onneksi lattiaa ei oltu vuorattu muovimatolla, ensopahvit olivat edelleen seinissä ja pönttöuunikin toimi.Nyt olen reilun viikonpäivät puuhastellut odotussalin parissa; paikannut ensopahvia, maalannut katon ja seinät, rapsutellut ja maalannut pönttöuunin sekä  maalannut kaikki viisi ovea, joista kaksi tuli sitä ennen puhaltaa kokonaan. 


Nyt näyttääkin sitten huomattavasti siistimmältä.  Ero entiseen ei ole mitenkään merkittävä, sillä halusimme säilyttää odotussalin mahdollisimman ennallaan. Näin ollen katto,  uuni ja ovet ovat edelleen valkeat (joskin huomattavasti puhtaammat) ja  seinät maalattiin vaalean harmaalla Uulan Kasteella, joka oli melko lähellä aiempaa sävyä.  Lattiaa ei maalata, sillä penkin ja lippuluukkujen edessä olevat kulumat  kertovat omaa tarinaansa salin historiasta.


Odotussalin seinillä olevat rautakoukut viittasivat siihen, että seinillä on aikoinaan ollut julisteita, joten  tilasin koukkuihin uusintapainoksia vanhoista vr:n julisteista.  Tykästyin erityisesti O.K Oksasen sympaattisiin teoksiin, joissa matkalaisena on reipas pieni poika. Lisäksi tilasimme  Paul Söderströmin/ Göran Englundin Saimaa-julisteen, sillä Saimaan rannalla olemme  joskus kauan kauan sitten  asemapäällikön kanssa ensimmäisen kerran tavanneet.


“Pisteenä pönttöuunin päällä” on kahvassa ilmeisen kauan roikkunut vr:n lippis. Niin ja alapohjasta löytynyt Varpanen-kyltti kiinnitetään vielä paikoilleen, uuden tiedon valossa kuitenkin postiluukun päälle.


5 kommenttia:

 1. Tuostahan tuli hieno! En tiennytkään, että t julisteita saa uustuotantona, tuo missä on poika on aikas makee :)

  VastaaPoista
 2. Oi vitsit miten ihana!
  Saako kysyä, että millä maalilla maalasit pönttöuunin?

  -Sini M

  VastaaPoista
 3. Tosi kaunista jälkeä olet sanaut aikaan!

  Meilläkin on odotussalin seinillä tasaisin välein niitä koukkuja. Olen miettinyt, että onkohan niissä roikkunut aikataulut vai mitähän. Jämeriä koukkuja ne ovat ainakin.

  Mihin saakka teillä on ollut matkustajaliikennettä? Meillä ei onneksi ole vaihdettu alkuperäistä lippuluukkua, ja syynä varmaan se, että matkustajia ei ole täällä näkynyt enää 60-luvun puolivälin jälkeen.

  Ihanaa on tuo, että teillä on säilyneet salin penkit. Meillä on vain yksi pihapenkki, mutta se on tosi surkeassa kunnossa.

  Minua kiinnostaa, jääkö odotussali teillä vähän museotilaksi nyt, vai missä käytössä se teillä on?

  VastaaPoista
 4. Kiitos Sini ja Susanna!

  Sini: Pönttöuunin maalasin muutaman illan googletukseen perustuen pellavaöljymaalilla, samalla Uulan ovi- ja ikkunamaalilla, jolla maalasin kaikki ovet karmeineen. Rapsuttelin ensin varovasti irtihilseilleet maalit, mutta en puhdistanut koko uunia, sillä tällöin on vaarana rikkoa peltipinnan ‪galvanointi, joka suojaa ruostumiselta. Ruostetta uunissa ei ollut yhtään, joten sudin kaksi kerrosta pellavaöljymaalin suoraan pintaan.

  Susanna: Iltasen kirjan mukaan henkilöliikenne lopetettiin Varpasella vuonna 1990. Täällä on kuitenkin tehty remonttia vuonna 1961, jolloin aseman puolella on siirrelty seiniä ja samalla ilmeisesti uusittu lippuluukutkin. Niin ja asennettu odotussalia ja postia lukuun ottamatta ne kammottavat muovimatot koko asemalle sekä levytetty asunnon puolen peiliovet. Nämä 60-luvun villitykset kyllä surettaa ja aiheuttaa meille paljon lisätyötä, mutta onneksi lautalattia on jätetty mattojen alle ja peiliovetkin on entisöitävissä.

  Mitä odotussalin käyttöön tulee, niin (edelleen keskeneräisen) makasiinikeittiön vieressä oleva odotussali toimii tällä hetkellä lähinnä “keittiön jatkeena” , sillä ruokailemme odotussalissa. En sitten tiedä miten jatkossa kun keittiö joskus valmistuu ja sinne ruokapöytä saadaan. Toisaalta odotussali tuntuu olevan asemalla se huone, jonne meidän lisäksi kaikki vieraatkin jäävät istuskelemaan. Odotussali ohikiitävineen junineen tuntuu myös olevan tila, jossa herää paljon keskustelua, joten ehkä siitä tulee jonkinsortin seurustelutila.

  VastaaPoista