perjantai 25. marraskuuta 2011

Huutokoski
Torstai-aamuna kävin pikaisesti tutustumassa Joroisissa sijaitsevaan Huutokosken asemaan. Aamu oli synkkä, pimeä ja harmaa, mutta tämä Thure Hellströmin suunnittelema asema on upea.Vuonna 1914 valmistunut, myöhäistä jugendia edustava asema on listattu Museoviraston valtakunnallisesti merkittävien kulttuurihistoriallisten ympäristöjen luetteloon. Löytyy myös Senaatin myyntilistalta.
Jätäthän kommenttia mikäli  sinulla on Huutokosken asemaan liittyviä muistoja tai kertomuksia!


sunnuntai 20. marraskuuta 2011

Kylpyhuoneen katto Tämän viikonlopun ohjelmassa oli kylpyhuoneen katon panelointi. Silloin joskus (60-luvulla?) makasiiniin rakennetun muuntajahuoneen katto oli madallettu, mutta kylpyhuonetta suunnitellessamme päätimme nostaa katon takasin kolmeen metriin.Eli ensiksi tuulensuojalevy, paksu kerros ekovillaa, ilmansulkupaperi ja päälle paneeli. Ei välttämättä kuulosta mitenkään monimutkaiselta, mutta aikaa on tämänkin monikulmaisen katon rakentamiseen mennyt monen monta tuntia.
Mukavan muotoinen katto siitä kuitenkin tulee. Katto maalataan vielä kertaalleen, hirsiparrut käsitellään tummaksi, mutta hirsistä muodostuva päätykolmio jätetään käsittelemättömäksi. Lopuksi muutama lista paneelien reunat huolittelemaan ja ”pisteeksi pytyn päälle” joku tilaan soveltuva riippuvalaisin.

lauantai 19. marraskuuta 2011

Jauhokannu
50-luvun tienoon keittiöissä oli usein varsin kaunis ja kekseliäs säilytysjärjestelmä jauhoille. Tämä puinen lokerikko lasikannuineen on ollut haaveeni jo toooooodella pitkään ja tänään sitten paikalliselta kirppikseltä löytyi 15 kappaletta näitä vanhoja jauhokannuja!Kannattaa siis kirpputoreja kierrellessä tutkia myös epämääräiset alahyllyn pahvilaatikotkin, sillä joskus niistä voi tehdä huippulöytöjä. Puulokerikkoa ei ollut, mutta 4 isoa ja 11 pienempää jauhoastiaa houkuttelevat varmasti vielä sellaisen keittiöön rakentamaan.

Samaisesta paikasta löytyi myös hauska kirjevaaka postin pöydälle. Kirjeitä ei tähän hätään koepunnitukseen löytynyt, joten koemittauksia tehtiin aikoinaan armeijan myymälästä löytyneillä punnuksilla.
lauantai 12. marraskuuta 2011

TyömiesKarkki vai kepponen?
Alapohjan eristäminen ei ole niitä remontin innostavimpia vaiheita. Pakkasöiden jälkeen keittiön lattia kuitenkin viileni niin kylmäksi, että asemapäällikön oli aika tarttua viidakkoveitseen ja kaivautua ahtaaseen, pimeään sekä pölyisään työskentely-ympäristöön.
Päivän kohokohta oli kuitenkin alapohjasta löytynyt savukerasian kansi. Ylen “Kysy mitä vain”-arkistosta selvisi, että Työmiestä valmisti helsinkiläinen tupakkatehdas Fennia, mutta valmistus lopetettiin vuonna 1984, sillä lääkintöhallitus piti sen terva- ja nikotiinipitoisuutta liian suurena. Mikä kiinnostavinta, Hesarin artikkelin mukaan tämän pahvirasian puhtaanvalkoiseen takakanteen moni kuulemma kirjoitti muistiin osoitteita ja puhelinnumeroita, saattoipa piirtää omakotitalon pohjapiirustuksenkin. Kyseissä kannessa ei kuitenkaan merkintöjä ollut, mutta jatkamme askien etsimistä (ja alapohjan eristämistä) huomennakin.


torstai 10. marraskuuta 2011

Kuura
Ennen auringonnousua Iso-Varpanen oli kaunis mustavalkeassa värimaailmassaan. Pakkasyön jälkeen kuura peitti maan ja järvellä oli vain utuinen hiljaisuus.

lauantai 5. marraskuuta 2011

Seitsemän veljestä

Kylpyhuoneeseen olemme jo jonkun tovin kaipailleet pyyheripustimia, mutta sopivia ei ole tullut vastaan. Tällä viikolla ripustimet löytyivät, mistäs muualtakaan kuin paikalliselta kirpputorilta.Hieno vanha naulakko, jonka ostamista kuitenkin hieman epäröin, kun naulakko oli maalattu kokonaan siniseksi. Maalia oli myös ronskisti vedetty sen seitsemän ripustimen päälle, todennäköisesti ruostetta peittämään.

Päätin sitten kokeilla, josko osaisin tehdä jotakin naulakolle. Eli ensiksi ripustimet irti, joka osoittautui jokseenkin haastavaksi, kun ruuvit olivat jumiutuneet tiukasti lautaan kiinni. Vain muutama ruuvi saatiin ehjänä irti.

Seuraavaksi sitten irrottelin ripustimista maalia maalinpoistoaineella. Kuten arvelin, oli osa ripustimista pahasti ruosteessa ja ukko parkojen ilmeetkin muuttuivat aika kärsiviksi.


Kokeilin tämän jälkeen eri tapoja hangata ruostetta pois, aina porakoneesta minihiomakoneen kautta erilaisiin teräsharjoihin sekä hiekkapaperiin. Nämä välineet osoittautuivat kuitenkin aika julmaksi tavaksi ruosteenpoistoon, sillä samalla ukkoparkojen kulmakarvat sekä muuta hienot pienet yksityiskohdat olivat vaarassa tulla kokonaan kynityiksi. Hiekkapuhallusta en edes uskaltanut kokeilla, joten jotain muuta oli siis keksittävä. Kysyin sitten neuvoja googlelta, joka usean hakutuloksen kautta ehdotti sitruunahappoa.

Sitruunahappoa löysin apteekista ja hintakin yllätti positiivisesti kun 100g pussi maksoi vain 2 euroa. Tarkkaa ohjetta sitruunahapon käyttöön metallin puhdistamisessa ei kuitenkaan löytynyt, mutta apteekista mukaan saamieni pesukoneen puhdistusohjeita soveltaen lämmitin kattilassa vettä ja siihen sitten pussillinen jauhoja sekaan.


Ja perään ukot kylpemään.


Ukkojen lilluessa happokylvyssään puhalsin kiinnityslaudasta sen siniset maalit irti.


Onnistuin kuitenkin sohimaan myös muutaman ikävän näköisen loven puuhun, joten niistä pilkottaneiden vaalean puun peittämiseksi vedin lopuksi laudan pintaan yhden kerroksen kylpyhuoneen ovessakin käytettyä ruskeaa puuvahaa.

Sitruunahappo näytti toimivan yllättävän hyvin, sillä ruosteet irtosivat melkein kokonaan. Lopuksi vielä saippuapesu sekä kevyt kiillotus ja kas, ukkojen ilmeet olivat huomattavasti kirkastuneet.


Jokaisen seitsemän veljeksen kasvot eivät ihan näin hyvässä kunnossa olleet, sillä ruoste oli syövyttänyt muutaman kaverin naamatauluja hieman enemmän. Tulevien ruostevaurioiden ehkäisemiseksi kuitenkin suihkautin ripustimiin lopuksi hieman mattalakkaa.

Tämän jälkeen ukot ruuvattiin takaisin lautaan ja koko komeus kylpyhuoneeseen.