sunnuntai 30. lokakuuta 2011

Outisen vahtitupa
Tämän päivän Länsi-Savossa Senaatti mainosti myynnissä olevia rautatiekiinteistöjä. Yksi myytävistä kohteista on Outisen vahtitupa, joka on kiskoja pitkin Kouvolaan suuntaan mentäessä Varpasta seuraava rautatierakennus. Kävimme katsomassa Outisen vahtitupaa muutama vuosi sitten samalla kertaa kun tutustuimme ensimmäisen kerran Varpasen asemaan ja tänään teimme senaatin lehti-ilmoituksen innoittamana uudestaan pienen päiväretken Outiseen.Vahtitupa on rakennettu vuonna 1905.Samaisena vuonna on rakennettu pihapiirissä oleva, kenties Savonradan kaunein saunarakennus.Tosin montaa rautatiekiinteistön saunaa emme ole nähneet, mutta Outisen pystyhirrestä rakennettu pihasauna on uskomattoman hieno taidonnäyte.Saunan ikkunoista voikin sitten seurata ohikiitävää Savonradan junaliikennettä.
Niin kuin muistelimme, Outisen vahtitupa pihapiireineen on varsin kaunis kokonaisuus, joka kuitenkin kipeästi kaipaisi sen arvon ja kunnostustarpeen ymmärtävää uutta omistajaa. Oletko se sinä?lauantai 29. lokakuuta 2011

Kipinää


Syysyössä syntyi kylpyhuoneen tuuletusputki.torstai 27. lokakuuta 2011

Makasiinin mysteeriTällä viikolla olen joka ilta maalannut makasiinin kattoa sekä seiniä. Kesken se on vieläkin, joten ei siitä vielä kuvia, mutta tänä iltana kattoa maalatessa törmäsin jo aiemmin kattoparrun kätköistä löytämääni viestiin.Tätä löydöstä emme kuitenkaan kehystä, vaan se saa jäädä säilöön piilopaikkaansa. Toinen mielenkiintoinen löytö makasiinin kätköistä oli seuraavassa kuvassa näkyvä, noin 9 cm x 3,5 cm kokoinen metallilaatta. Osaisiko joku kertoa mikä se on?

keskiviikko 26. lokakuuta 2011

JärjestyssäännötAseman asunnon puolelta löytyi VR:n Rataosaston johtajan laatimat järjestyssäännöt, jotka oli teipattu piiloon eteisen komeron sisäoveen. Ympäristö- ja asumisviihtyvyyden turvaamiseksi kehystin ohjeet eteisen seinälle, josta niitä on hymyssä suin luettu monen monta kertaa.


sunnuntai 23. lokakuuta 2011

Haagin keskusrautatieasema


Schipholin lentoasemaAsemapäällikkö tuli eilen Hollannista, jossa oli bongannut Haagin keskusrautatieaseman. Wikipedian mukaan maan suurin rautatieasema on rakennettu 1975, jolloin paikalla sijainnut 1843 rakennettu vanhempi asemarakennus purettiin. Jätäthän kommenttia mikäli  sinulla on Haagin keskusrautatieasemaan liittyviä muistoja tai kertomuksia!sunnuntai 16. lokakuuta 2011

Läpi harmaan tiilen

Aseman remontissa oli tänään vuorossa kylpyhuoneen viemäriputken tuuletuksen, poistoilmaventtiilin sekä keittiön liesituulettimen läpivienti. Makasiinin kattoon tuli tehdä kolme putken mentävää koloa, jota varten Ukki rälläköi pitkän poranterän. Tämän jälkeen asemapäällikkö kiipesi puukkosahansa kanssa katolle, Ukin poraillessa vastaan sisältäpäin. Nopeasti pimenevästä illasta huolimatta läpiviennit saatiin tehtyä ja seuraavaksi päästään asentamaan liesituuletin keittiöön sekä paneloimaan kylpyhuoneen katto.lauantai 15. lokakuuta 2011

Maitoa ja liitua

Vierailimme viime viikonloppuna taidokkaasti ja perinteisin menetelmin kunnostetun talossa, jossa ihastuin pihasaunan kauniiseen kalkkimaalilla käsiteltyyn muuriseinään. Tästä innostuneena halusin kokeilla vastaavaa meidän saunamökkiin ja päädyin Rakennusprintö.fi sivustolta löytyvää kivi- ja tiiliuunin maitomaaliohjeeseen, johon ei tarvita muuta kuin rasvatonta maitoa ja liitua. Asemapäällikkö olikin onnistunut löytämään pussillisen liitua Mikkelistä, joten eilis illan ja yön urakkanani oli saunamökin muurin pintakäsittely.Maitomaaliin tarvitaan siis rasvatonta maitoa sekä liitua. Isoja pintoja varten liitua kannattaa ostaa suoraan 25 kg:n säkissä, sillä koko säkki maksoi 28 euroa, kun vastaavasti kilon purkissa sama aine oli maksanu 10 e/kg.
Maidosta ja liidusta sekoitetaan löysää velliä, jonka vatkaamiseen suosittelen vispilän sijaan porakoneeseen kiinnitettävää sekoitinta.Tämän jälkeen vellin annetaan seistä muutama tunti, sekoitetaan hieman uudestaan ja sitten maalaamaan.Maali sivellään ristiin rastiin sivelemällä joka kohtaan ja maalaus tehdä riittävän monta kertaa halutun lopputuloksen saavuttamiseksi. Itse sivellin seinän kahteen kertaan ja aamulla kävin vielä sipaisemassa loputkin maalit seinään, sillä maitomaali ei säily kovin kauan.

Lauantaiaamuna en siis hämmennellyt puurokattilaa, mutta yön seisonutta maitovelliä piti sekoitella aika tavalla, sillä liitu oli valunut pohjaan. Maalia muuten kannattaa myös hämmentää säännöllisesti maalauksen aikana, sillä jauho tuppaa näköjään valumaan pohjaan.Maitomaalilla saatava pinta on mielestäni varsin kaunis; elävä, valoisa ja sopivan rouhea silopintaiseksi höylättyjen paneelien rinnalla.


keskiviikko 12. lokakuuta 2011

Aamutunnelmia


Vaikuttava hetki aamulenkkillä kun 11 joutsenta laskeutui lepäämään aamu-usvaiselle Iso-Varpaselle.

maanantai 10. lokakuuta 2011

SyyssiivousKaunis syyspäivä houkutti sunnuntaina siivoustalkoisiin saunamökin ympäristössä. Rakennusjätteet pussitettiin lähtemään kaatopaikalle, poltettavaksi soveltuva puutavara kerättiin talteen ja poika puolestaan keräsi siivouksen ohessa kottikärryllisen rakennusmateriaalia omiin kierrätysprojekteihinsa.


lauantai 8. lokakuuta 2011

SaunatonttuRakennusmiehet ovat saaneet saunamökillä oman osuutensa valmiiksi jo ajat sitten ja nyt tänä viikonloppuna pääsin  itse aloittamaan mökin sisäpintojen käsittelyn.Tuvan puolella sisäpinnat ovat kuusipaneelia, jonka rakennusmiehet asensivat ansiokkaasti sekä seiniin että kattoon. Pähkäilin sitten aikani miten ne käsittelisin ja lopulta aseman keittiön innoittamana päädyin maalaukseen. Nyt sitten olen melkein viettänyt ensimmäisen yön saunamökillä, joskin pensseli kädessä ja tonttuhattu päässä.


Tällä välin asemapäällikkö jatkoi keittiön panelointia, aika pimeää puuhaa tähän aikaan vuodesta.Aamulla saunamökillä näyttikin jo paljon valoisammalta ja koko tupa tuntui suurentuneen yön aikana.


Toinen kerros maalia täytynee vielä sutia, mutta pellavaöljymaali kuivaa sen verran hitaasti, että se jää seuraavaan viikonloppuun.