lauantai 5. marraskuuta 2011

Seitsemän veljestä

Kylpyhuoneeseen olemme jo jonkun tovin kaipailleet pyyheripustimia, mutta sopivia ei ole tullut vastaan. Tällä viikolla ripustimet löytyivät, mistäs muualtakaan kuin paikalliselta kirpputorilta.Hieno vanha naulakko, jonka ostamista kuitenkin hieman epäröin, kun naulakko oli maalattu kokonaan siniseksi. Maalia oli myös ronskisti vedetty sen seitsemän ripustimen päälle, todennäköisesti ruostetta peittämään.

Päätin sitten kokeilla, josko osaisin tehdä jotakin naulakolle. Eli ensiksi ripustimet irti, joka osoittautui jokseenkin haastavaksi, kun ruuvit olivat jumiutuneet tiukasti lautaan kiinni. Vain muutama ruuvi saatiin ehjänä irti.

Seuraavaksi sitten irrottelin ripustimista maalia maalinpoistoaineella. Kuten arvelin, oli osa ripustimista pahasti ruosteessa ja ukko parkojen ilmeetkin muuttuivat aika kärsiviksi.


Kokeilin tämän jälkeen eri tapoja hangata ruostetta pois, aina porakoneesta minihiomakoneen kautta erilaisiin teräsharjoihin sekä hiekkapaperiin. Nämä välineet osoittautuivat kuitenkin aika julmaksi tavaksi ruosteenpoistoon, sillä samalla ukkoparkojen kulmakarvat sekä muuta hienot pienet yksityiskohdat olivat vaarassa tulla kokonaan kynityiksi. Hiekkapuhallusta en edes uskaltanut kokeilla, joten jotain muuta oli siis keksittävä. Kysyin sitten neuvoja googlelta, joka usean hakutuloksen kautta ehdotti sitruunahappoa.

Sitruunahappoa löysin apteekista ja hintakin yllätti positiivisesti kun 100g pussi maksoi vain 2 euroa. Tarkkaa ohjetta sitruunahapon käyttöön metallin puhdistamisessa ei kuitenkaan löytynyt, mutta apteekista mukaan saamieni pesukoneen puhdistusohjeita soveltaen lämmitin kattilassa vettä ja siihen sitten pussillinen jauhoja sekaan.


Ja perään ukot kylpemään.


Ukkojen lilluessa happokylvyssään puhalsin kiinnityslaudasta sen siniset maalit irti.


Onnistuin kuitenkin sohimaan myös muutaman ikävän näköisen loven puuhun, joten niistä pilkottaneiden vaalean puun peittämiseksi vedin lopuksi laudan pintaan yhden kerroksen kylpyhuoneen ovessakin käytettyä ruskeaa puuvahaa.

Sitruunahappo näytti toimivan yllättävän hyvin, sillä ruosteet irtosivat melkein kokonaan. Lopuksi vielä saippuapesu sekä kevyt kiillotus ja kas, ukkojen ilmeet olivat huomattavasti kirkastuneet.


Jokaisen seitsemän veljeksen kasvot eivät ihan näin hyvässä kunnossa olleet, sillä ruoste oli syövyttänyt muutaman kaverin naamatauluja hieman enemmän. Tulevien ruostevaurioiden ehkäisemiseksi kuitenkin suihkautin ripustimiin lopuksi hieman mattalakkaa.

Tämän jälkeen ukot ruuvattiin takaisin lautaan ja koko komeus kylpyhuoneeseen.
6 kommenttia:

 1. Valtavan homman olet tehnyt! Mutta on se kyllä hieno. Lapsena pidin noita ukkonaulakoita pelottavina, sedän ilme on jotenkin aika zombi =)

  VastaaPoista
 2. Heippa Heidi! Muistan myös ihmetelleeni näitä naulakoita joskus lapsuudessa, silloin niitä tuli vastaan vähän siellä sun täällä, mutta nykyään näkee harvemmin.

  VastaaPoista
 3. Hyvä vinkki tuo sitruunahappo ja ruoste. Komia naulakko! En muista tuollaisia ukkoja koskaan aiemmin nähneeni. :)

  t.Paula

  VastaaPoista
 4. Hyvä vinkki vastaisuudelle tuo sitruunahappo!

  VastaaPoista
 5. Minua kiinnostaa suuresti nuo naulakon ukot. Valokuvaan autiotaloja, ja noita tulee vastaan yhtenään. En ole vieläkään löytänyt mitään tietoa näistä netistä. Jokin nimi olisi kiva niille saada. Tietoa otetaan avosylin vastaan vaikka viestillä www.facebook.com/mariabphotos.

  Upean työn olet ukoille tehnyt.

  VastaaPoista