sunnuntai 30. lokakuuta 2011

Outisen vahtitupa
Tämän päivän Länsi-Savossa Senaatti mainosti myynnissä olevia rautatiekiinteistöjä. Yksi myytävistä kohteista on Outisen vahtitupa, joka on kiskoja pitkin Kouvolaan suuntaan mentäessä Varpasta seuraava rautatierakennus. Kävimme katsomassa Outisen vahtitupaa muutama vuosi sitten samalla kertaa kun tutustuimme ensimmäisen kerran Varpasen asemaan ja tänään teimme senaatin lehti-ilmoituksen innoittamana uudestaan pienen päiväretken Outiseen.Vahtitupa on rakennettu vuonna 1905.Samaisena vuonna on rakennettu pihapiirissä oleva, kenties Savonradan kaunein saunarakennus.Tosin montaa rautatiekiinteistön saunaa emme ole nähneet, mutta Outisen pystyhirrestä rakennettu pihasauna on uskomattoman hieno taidonnäyte.Saunan ikkunoista voikin sitten seurata ohikiitävää Savonradan junaliikennettä.
Niin kuin muistelimme, Outisen vahtitupa pihapiireineen on varsin kaunis kokonaisuus, joka kuitenkin kipeästi kaipaisi sen arvon ja kunnostustarpeen ymmärtävää uutta omistajaa. Oletko se sinä?9 kommenttia:

 1. Voi, kunpa joku ottaisi huomiinsa tuon. Se on niin suloinen, että ihan sydän kiepahtelee.

  VastaaPoista
 2. Siinä olisi jonkun sopivan ihmisen unelma, kaunis paikka!

  VastaaPoista
 3. Suloinen pikkutupa! Toivon myös, että saisi rakastavan omistajan!

  VastaaPoista
 4. Ei voi olla totta – tässä blogikirjoituksessasi on minulle historian lehtien havinaa. Olen noussut tuolta Outisen seisakkeelta etelästä tulevaan junaan viimeksi vuonna 1958 ollessani 6-vuotias. Selma-mummoni asui Kinnillä.Vierailimme hänen luonaan aina kesäisin. Mutta kun mummo sitten kuoli, niin siihen jäivät junamatkat Kinnille. Mummon mökin osti joku naapuri. En edes tiedä, onko harmaa mökki enää pystyssä. Sen muistan, että savusauna oli rakennettu jonkun puron/joen partaalle. Googlella yritin katsoa ja luulen, että mummoni asui Outisentien varrella ja että joki oli varmaankin Laijän ja Telsanlammen välinen joki. Ukkini oli kuollut vuonna 1942. En tiedä, muuttiko mummoni tuolloin Sammalinen-nimisestä talosta Kinnille.

  VastaaPoista
 5. Susanna, Maarit ja Sesse- olen samaa mieltä kanssanne

  Piri- oli mahtavaa lukea muistojasi! Mitä Kinniin tulee, niin meille se ei ole tuttu paikka. Yritimme Outiseen ensimmäisen kerran tutustuessamme muuten etsiä myös Kinnin asemaa, mutta emme sitä löytäneet. Myöhemmin luimme Jussi Iltasen kirjoittamasta ”Radan varrella”-kirjasta, että vanha rakennus on purettu. Outinen kuitenkin vielä kovasti kaipailee uutta omistajaa :)

  VastaaPoista
 6. MIVa.
  Olen naimisissa naisen kanssa, jonka isä ja tämän veljet ovat syntyneet tuossa kehutussa saunassa.
  Meillä kesäpaikka Varpasen asemalta kaakkoon radan toisella puolella. Aika lähellä siis asemaa. Outisessa käynyt muutaman kerran ottamassa kuvia vuosia sitten.

  VastaaPoista
 7. Olipas jälleen kiinnostava kommentti, lämpimät kiitokset anonyymille! On aina kiinnostavaa kuulla tarinoita , joita rautatierakennuksiin liittyy- mielestäni nämä muistot ja tarinat ovatkin myös yksi tärkeä syy, miksi nämä rakennukset tulisi ehdottomasti säilyttää jälkipolville.

  VastaaPoista
 8. Onkohan tämä mökki kalvitsassa?

  VastaaPoista