lauantai 15. lokakuuta 2011

Maitoa ja liitua

Vierailimme viime viikonloppuna taidokkaasti ja perinteisin menetelmin kunnostetun talossa, jossa ihastuin pihasaunan kauniiseen kalkkimaalilla käsiteltyyn muuriseinään. Tästä innostuneena halusin kokeilla vastaavaa meidän saunamökkiin ja päädyin Rakennusprintö.fi sivustolta löytyvää kivi- ja tiiliuunin maitomaaliohjeeseen, johon ei tarvita muuta kuin rasvatonta maitoa ja liitua. Asemapäällikkö olikin onnistunut löytämään pussillisen liitua Mikkelistä, joten eilis illan ja yön urakkanani oli saunamökin muurin pintakäsittely.Maitomaaliin tarvitaan siis rasvatonta maitoa sekä liitua. Isoja pintoja varten liitua kannattaa ostaa suoraan 25 kg:n säkissä, sillä koko säkki maksoi 28 euroa, kun vastaavasti kilon purkissa sama aine oli maksanu 10 e/kg.
Maidosta ja liidusta sekoitetaan löysää velliä, jonka vatkaamiseen suosittelen vispilän sijaan porakoneeseen kiinnitettävää sekoitinta.Tämän jälkeen vellin annetaan seistä muutama tunti, sekoitetaan hieman uudestaan ja sitten maalaamaan.Maali sivellään ristiin rastiin sivelemällä joka kohtaan ja maalaus tehdä riittävän monta kertaa halutun lopputuloksen saavuttamiseksi. Itse sivellin seinän kahteen kertaan ja aamulla kävin vielä sipaisemassa loputkin maalit seinään, sillä maitomaali ei säily kovin kauan.

Lauantaiaamuna en siis hämmennellyt puurokattilaa, mutta yön seisonutta maitovelliä piti sekoitella aika tavalla, sillä liitu oli valunut pohjaan. Maalia muuten kannattaa myös hämmentää säännöllisesti maalauksen aikana, sillä jauho tuppaa näköjään valumaan pohjaan.Maitomaalilla saatava pinta on mielestäni varsin kaunis; elävä, valoisa ja sopivan rouhea silopintaiseksi höylättyjen paneelien rinnalla.


1 kommentti:

  1. Sopii varmasti oikein hyvin tuohon tiilipintaan. Minä olen kironnut moneen kertaan omia maitomaalikokeilujani täällä meidän talon sisätiloissa.

    VastaaPoista