perjantai 3. kesäkuuta 2011

Vesitutkimuksen tuloksetPorautimme viime syksynä porakaivon, josta löytyykin video aiemmasta blokkauksesta. Tähän saakka vettä on käytetty lähinnä kasteluvetenä sekä käsien pesussa, mutta ennen kuin käymme juomaan vettä päätimme oman empiirisen makututkimuksen lisäksi teettää vesitutkimuksen Mikkelissä toimivassa Viljavuuspalvelu Oy:ssa.

Oman makututkimuksen tulosten mukaan vesi on maistuvaa, mutta tänään kirjeitse tullut asiantuntijalausunto osoitti, että talousvedelle asetetut raja-arvot ylittyivät joiltakin osin.
Kaiken kaikkiaan vesi täyttää tutkituilta osin talousveden mikrobiologiset laatuvaatimukset ja laatusuositukset. Kuitenkin veden fluoridipitoisuus ylittää talousvedelle annetun terveydellisen ohjearvon (1,5 mg/l) ja raja-arvon ylittäminen ei ole suotavaa, sillä liiallinen fluoridin saanti saattaa aiheuttaa lapsille hammaskiilteen muodostumishäiriöitä.

Toisekseen veden kloridipitoisuus ylittää talousvedelle annetun laatusuosituksen (100 mg/l ). Tämä johtunee näytettä tutkineen kemistin arvion mukaan siitä, että kallioperässä lienee jääkaudella syntynyt suolatasku. Suuri kloridipitoisuus voi aiheuttaa vesijohtoputkille korroosiota eli syövyttää putkia, joten kemisti suositteli, että suunnitellut kupariset vesiputket vaihdetaan muovisiin
.
Myös veden rauta- ja mangaanipitoisuudet ylittävät yksityistalouden talousvedelle annetut laatusuositukset (400 ja 100 μg/l), joskaan ne eivät aiheuta terveydellisiä haittoja vaan ruskeita ja mustia saostumia sekä makuhaittoja.
Radonia ei onneksi näytteistä löytynyt.

Näin ollen nyt etsinnässä on vedenpuhdistuslaitteisto, joka tuo lisää kustannuksia useita tuhansia euroja. Samalla tämä makasiiniin tuleva iso pömpeli myös pistää keittiösuunnitelmat osittain uusiksi, kun jonnekin pitäisi nyt vielä saada mahtumaan vedenpuhdistuslaitteisto.

Olimme kyllä jo porakaivoa hankkiessa tiedostaneet mahdollisen vedenpuhdistuslaitteiston tarpeen, mutta kyllä tuntuu kieltämättä aika suolaiselta maksaa yli 10 000 euroa siitä, että saamme asemalle puhdasta juomavettä. Suuri kiitos kuuluu kuitenkin Viljavuuspalvelun kemistille, joka sekä kertoi tulokset niin, että tavan pulliaisetkin ne ymmärsivät ja lähetti myös laajan listan puhdistuslaitteita tarjoavista toimijoista. Lapsukaisen terveys on aina ensisijalla, joten nyt on tarjouspyynnöt toimitettu eteenpäin.


2 kommenttia:

  1. Uhhuh, onpa kallis projekti.

    Yksi iso syy siihen, että me valitsimme juuri Immolan aseman, oli se, että tämä oli kaupungin vesi- ja viemäriverkossa.

    Meilläkin on kyllä kaivo pihalla ja tämän kesän lukujärjestyksessä meilläkin on kaivon veden tutkiminen. Ja ylipäänsä sen tutkiminen, onko kaivossa vettä. Sen päällä kun on painava betonilaatta ja sen päällä vielä kaatunut puu...

    VastaaPoista
  2. Meilläkin on itse asiassa täällä aseman vanha kaivo, joskin se jäi lohkomisessa tontin ulkopuolelle. Saimme senaatilta kuitenkin kaivoon käyttöoikeuden, mutta pintavedet ovat valuneet vuosia kaivoon ja vesi on aivan järkyttävän hajuista, joten eipä sitä ole tullut käytettyä…

    VastaaPoista