lauantai 5. maaliskuuta 2011

Kylpyhuone
Makasiiniin sijoittuvaan ”elintasosiipeen” rakenteilla oleva kylppäri on osaltaan aiheuttanut monenlaista pohdittavaa, sillä jo lähtökohtaisesti ns. nykyaikaisen kylpyhuoneen rakentaminen asemalle on tuntunut vieraalta. Toisaalta asiaan on löytynyt vastakkaisiakin näkökulmia kun saniteettikysymyksiä on pohtinut ulkohuussissa yli kolmenkymmenen asteen pakkasaamuina.


Kylpyhuonetta ryhdyimme siis rakentamaan jokseenkin ristiriitaisissa tunnelmissa makasiinissa sijaitsevaan, n. 5 neliön ”muuntajahuoneeseen”. Olimme kesällä Rantasalmella Etelä-Savon rakennusperintöyhdistyksen järjestämällä Kartanokierroksella ja siihen liittyneellä Kailan luennolla, joista saimme kuitenkin paljon lähtökohtia siihen, miten vanhaan rakennukseen rakennetaan ns. nykyajan mukavuuksia.

Ensinnäkin päädyimme rakentamaan ko. “elintasosiiven” (=keittiö+kph) hirsirungon ulkopuolelle entiseen makasiiniin, jolloin mahdollisten vesivahinkojen sattuessa vaurio saadaan rajattua mahdollisimman pienelle alueelle. Makasiinin käyttötarkoituksen muuttaminen kyllä kirpaisi, mutta emme myöskään halunneet rakentaa uutta uloketta julkisivuun ja pilata aseman ainutlaatuista arkkitehtuuria. Rakennustekniset ratkaisut toteutetaan kuitenkin niin, että alkuperäistä ei tuhota ja tarvittaessa makasiini on mahdollista “palauttaa” entiseen ulkoasuunsa.

Kylpyhuoneen vedeneristämistä mietittiin myös todella pitkään. Sinällään jo ajatus muovista vanhassa rakennuksessa hirvittää, mutta pitkällisten pohdintojen jälkeen päädyimme vedeneristämään ja kaakeloimaan kylpyhuoneen. Suihkukaappi oli Kailalta bongattu idea; tällöin veden kanssa lotrataan vain rajatulla alueella. Näin myös vedet saadaan johdettua suoraan viemäriin ja höyryt puolestaan suihkukaapin puhaltimella suoraan ulos, jolloin kosteuskuorma saadaan suhteellisen alhaiseksi. Pyykinpesukoneen paikka on edelleen mietinnässä, sillä neliöitä tässä kylppärissä ei niin ruhtinaallisesti ole. Tosin kuutioita on jo enemmän, sillä viistokatto nousee korkeimmillaan noin kolmen metrin korkeuteen.

Kesän remonttipäivityksestä oli unohtunut maininta siitä, että porautimme meille 111 m syvän kaivon.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti